Ce sunt intoleranțele alimentare?

Alergiile clasice de tipul I sunt caracterizate printr-o declanșare rapidă a simptomelor, cum ar fi reacția anafilactică după consumul de alune sau o erupție de urticarie după contactul cu crustacee. În schimb, intoleranțele alimentare se pot manifesta cu întârziere, iar simptomele sunt în general de intensitate mai mică și sunt cronice.

Alergiile sunt o manifestare a sistemului imunitar specific și sunt similare reacției de protecție a organismului împotriva paraziților (infecție helmintică). Vă puteți imagina că, atunci când sistemul imunitar trebuie să lupte împotriva unui parazit mare, reacția va fi una destul de puternică. Din același motiv, atunci când sistemul imunitar declanșează o reacție împotriva unui alergen, aceasta va fi la fel de dramatică și acută.

Testele alergologice nu sunt foarte utile pentru depistarea intoleranțelor sau a sensibilităților alimentare.

De ce? Motivul constă în faptul că răspunsurile imunitare toxice, imunologice sau pseudo-alergice  nu sunt o funcție a sistemului imunitar specific, ci a sistemului imunitar înnăscut, mecanism de apărare care este în mod normal îndreptat împotriva unor patogeni mici: virusuri, bacteriile și toxinele. Aceste reacții sunt în general întârziate, cronice și de nivel scăzut. Totuși, aceste reacții de apărare provoacă inflamații care se pot manifesta în orice parte a organismului și, în plus, au efecte puternice asupra metabolismului care pot conduce la diabet, supraponderabilitate și boli cardiovasculare.