Ce sunt intoleranțele alimentare?
Alergiile clasice de tipul I sunt caracterizate printr-o declanșare rapidă a simptomelor, cum ar fi reacția anafilactică după consumul de alune sau o erupție de urticarie după contactul cu crustacee. În schimb, intoleranțele alimentare se pot manifesta cu întârziere, iar simptomele sunt în general de intensitate mai mică și sunt cronice.
Alergiile sunt o manifestare a sistemului imunitar specific și sunt similare reacției de protecție a organismului împotriva paraziților (infecție helmintică). Vă puteți imagina că, atunci când sistemul imunitar trebuie să lupte împotriva unui parazit mare, reacția va fi una destul de puternică. Din același motiv, atunci când sistemul imunitar declanșează o reacție împotriva unui alergen, aceasta va fi la fel de dramatică și acută.
Testele alergologice nu sunt foarte utile pentru depistarea intoleranțelor sau a sensibilităților alimentare.
De ce? Motivul constă în faptul că răspunsurile imunitare toxice, imunologice sau pseudo-alergice nu sunt o funcție a sistemului imunitar specific, ci a sistemului imunitar înnăscut, mecanism de apărare care este în mod normal îndreptat împotriva unor patogeni mici: virusuri, bacteriile și toxinele. Aceste reacții sunt în general întârziate, cronice și de nivel scăzut. Totuși, aceste reacții de apărare provoacă inflamații care se pot manifesta în orice parte a organismului și, în plus, au efecte puternice asupra metabolismului care pot conduce la diabet, supraponderabilitate și boli cardiovasculare.
Să înțelegem legătura dintre inflamație, boală și sistemul imunitar înnăscut
Testul ALCAT măsoară răspunsul tuturor celulelor imunitare din sânge. Cea mai reactivă populație de celule observată este cea a granulocitelor care cuprinde cea mai mare parte din „sistemul imunitar înnăscut“. Se testează așadar răspunsul leucocitelor, în special al limfocitelor (un tip ce leucocite) și al neutrofilelor. Oricum, neutrofilele reprezintă 65-80% din totalul tuturor celulelor albe din sânge. În principal, neutrofilele sunt responsabile pentru procesul inflamator asociat simptomelor de intoleranță alimentară, întrucât aceste celule produc radicali liberi care dăunează țesuturilor și ADN-ului, precum și substanțe chimice și mediatori toxici agresivi. Acești mediatori toxici și radicalii liberi sunt eficienți împotriva agenților patogeni, ei provoacă însă și daune în organism și favorizează îmbătrânirea prematură.
Ce este testul ALCAT?
ALCAT Test este un test biologic de stimulare a imunității. Sângele (leucocitele și plasma sangvină) unui pacient este confruntat cu 400 de alimente diferite sau componente chimice. Reacțiile de apărare ale leucocitelor, în special ale neutrofilelor, care constituie baza micro-inflamațiilor și centrulinflamațiilor , sunt urmărite de acest test. Este o primă strategie de apărare foarte eficientă împotriva infecțiilor acute, dar activarea sa cronică poate duce treptat la epuizarea sistemului imunitar și de asemenea la o mulțime de probleme de sănătate.
ALCAT Test poate servi ca un instrument prețios de prevenție prin furnizarea unei diete individualizate.
Protecția imunitară înnăscută
- Simptomele apar lent și întârziat și se pot instala cu până la 72 de ore întârziere.
- Semnele sunt deseori neclare sau neevidente (deși uneori ele se pot face simțite imediat).
- Intoleranțele alimentare stimulează inflamațiile cronice și pot suprima sistemul imunitar și metabolismul.
- În consecință, efectele intoleranțelor alimentare pot afecta întregul organism.
- Răspunsul defensiv constant al leucocitelor provoacă procese inflamatorii cronice în organism, astfel putând apărea o mulțime de probleme de sănătate.
Imitarea a ceea ce se întâmplă în corp
Interacțiunea directă dintre leucocitele vii cu extractele alimentare și substanțele chimice testate creează condiții asemănătoare cu ceea ce se întâmplă de fapt în corp când alimentele sau substanțele sunt ingerate sau ajung altfel în contact cu corpul. În consecință există o strânsă legătură între rezultatele testului ALCAT și simptomele clinice:
- Neutrofilele sunt principala linie de apărare a organismului împotriva bacteriilor, virusurilor și a altor potențiali invadatori.
- Neutrofilele pot lupta împotriva unor componente din alimentație atunci când acestea sunt considerate ca fiind potențial periculoase sau străine. Rezultatul este inflamația. Noi numim acest proces „intoleranță“.
- Neutrofilele sunt de asemenea responsabile pentru apărarea împotriva microbilor, toxinelor etc. și ca atare sunt active și în tractul digestiv (în special în colon).
- Aceste conexiuni au fost demonstrate recent de un grup de cercetători, Dr Alessio Fasano et al., de la Universitatea Harvard, pe baza expunerii la gluten.
Cum funcționează?
Sistemul ALCAT folosește aparatură electronică hematologică obiectivă și precisă pentru a observa reacțiile leucocitelor, care sunt confruntate cu diferite extracte din alimente și substanțe chimice. Reacțiile observate arată cât de puternic este răspunsul sistemului imunitar (dacă există un răspuns) la respectivele substanțe.
Aparatura și substanțele pentru testare sunt fabricate sub standarde riguroase ISO13485, în locații de producție inspectate de FDA din SUA, respectând procedurile și standardele de calitate.
Dacă sângele dvs. reacționează la o anumită substanță, acest lucru duce la creșterea sau scăderea mărimii și a numărului acestor celule, ceea ce se vede în histograma de interfațare generată de computer. Gradul exact al reacției poate fi identificat prin compararea celulelor neexpuse la vreun extract din alimente cu celulele expuse la alimente sau alte substanțe de testare.
Exemplu de răspuns
Graficele arată același tip de reacție a leucocitelor la alimentul testat (carnea de miel). Celulele foarte reactive se inflamează și explodează. Moleculele agresive și mediatorii proinflamatori sunt secretați pentru a „combate“ carnea de miel.
- Histogramă ALCAT (modificarea mărimii și a numărului celulelor)
- Ilustrație microscopică
- Citometria de flux (măsurare pe bază de tehnologie laser)