Intoleranța la gluten vs boala celiacă
Cercetătorul american Dr Alessio Fasano, profesor la Universitatea Harvard, a descoperit în timpul unor studii efectuate la Universitatea din Maryland (Centrul pentru Cercetări în Boala Celiacă) faptul că la baza bolii celiace, respectiv a intoleranței la gluten, se află două mecanisme de activare imunitară complet diferite. În timp ce în boala celiacă sunt activate căi ale sistemului imunitar specific, în cazul intoleranței la gluten se activează sistemul imunitar nespecific.
În boala celiacă se consideră că este vorba de o intoleranță specifică, condiționată genetic, la gluten sau un deficit enzimatic. Este nevoie de renunțarea pe viață la produse din cereale (grâu, secară, orz etc). Simptomele sunt, în mod tipic, scaun spumos, diareic, steatoreic, dureri abdominale puternice.
O intoleranță sau hipersensibilitate nespecifică la gluten nu este neapărat înnăscută sau nu trebuie să dureze toată viața. Produsele cu gluten pot fi uneori consumate din nou după o perioadă de pauză. Într-un studiu realizat de Fasano et al (2011) s-a demonstrat că intoleranța la gluten este mediată de sistemul imunitar înnăscut. Ea poate constitui, eventual, o etapă premergătoare a bolii celiace. Se știe că gliadina din gluten poate determina o secreție crescută de zonulină. Zonulina este o proteină care reglează permeabilitatea intestinală, în caz de nevoie, crește această permeabilitate, astfel că joncțiunile dintre celule (spațiile dintre celulele pereților intestinali) sunt deschise. Gliadina din cereale vine astfel și mai mult în contact cu celulele imunitare ale intestinului, iar reacțiile imunologice locale sunt urmarea acestei situații. Apariția simptomelor urmează de regulă după 1-2 zile, dar procesul poate dura și mai multe zile.
Prin intermediul unor reacții ale sistemului imunitar înnăscut, intoleranța la gluten se poate manifesta simptomatic dincolo de zona intestinală și digestivă până la manifestări pe piele, dureri de cap, probleme articulare, metabolice și altele. Dr Fasano a observat o corespondență extraordinară între diabet și intoleranța la gluten.
Cu Testul ALCAT sunt verificate diferențiat reacțiile celulare la cereale separate (grâu, secară, grâu spelta etc.), la gliadină și la gluten. Cerealele fără gluten de tipul quinoa, hrișcă, mei sau amaranth se testează de asemenea, pentru ca în cazul intoleranței la gluten și al necesității unei înlocuiri în alimentație să existe informații cât mai exacte pentru recomandările alimentare.