Lactoza este un glucid conținut în lapte și toate produsele lactate.

Lactoza este o dizaharidă (asocierea a două monozaharide). Pentru a fi procesat, glucidul din lapte trebuie să fie descompus în timpul digestiei în cele două monozaharide componente, galactoza și glucoza (dextroză). Aceasta este sarcina enzimei lactază. Dacă această enzimă lipsește sau este prezentă doar parțial, lactoza ajunge în colon nedescompusă, unde, sub acțiunea bacteriilor, se transformă în acid lactic, acid acetic și metan.

Testul ALCAT identifică sensibilitățile sau intoleranțele la cazeină și lactoză/zer: cazeina este denumirea unei proteine din lapte, care nu ajunge în zer, și este, de exemplu, procesată în brânză. Zerul este un lichid rezidual care apare în urma procesului de producere a brânzei. Este partea lichidă care se adună prin coagularea laptelui în brânză sau brânză dulce de vaci. Zerul este compus 94% din apă și 4-5% din lactoză. Așadar, în cazul intoleranței la zer este important să eliminați alimentele care conțin lactoză.

Lactoza/zerul și cazeina sunt prezente doar în produsele lactate provenind din laptele de vacă, oaie și capră.

Cu toate acestea, „laptele nu este lapte“. Laptele crud de la vaci crescute organic, pe pășuni, este doar pasteurizat pentru a distruge bacteriile și microbii patogeni. Așadar conține încă o cantitate mare de acizi grași esențiali (Omega 3 și acid linoleic), bacterii intestinale benefice, aminoacizi, acid folic, vitaminele B, vitamina C și enzime. Efectele benefice și sănătoase asupra sistemului imunitar și a unei digestii bune au fost demonstrate în așa-numitul Studiu Parsifal din 2006.

Laptele provenit de la vacile de înaltă performanță de la ferme poate fi păstrat, desigur, mai mult timp, dar din cauza procesului de omogenizare este un aliment „mort“.

Doar în produsele „lactate“ vegetale lipsește lactoza, cum ar fi laptele de migdale, ovăz, cocos, soia sau orez. Aceste produse, de asemenea, pot fi testate cu ALCAT Test pentru a exclude posibile intoleranțe.

Referințe:

Wikipedia, NMI Portal

Maria Röllinger: Milch besser nicht! Jou-Verlag, Erfurt 2004

Baars/Dusche/Werren: Erforschung des Lebendigen. Verlag Lebendige Erde, Demeter e.V., Darmstadt 2009.